De duurzame kinderkamer

Met de komst van een tweede besloten we de indeling op de 1e verdieping aan te passen. En met een maatwerk commode besloten we Jonas een nieuwe kamer te geven en de oude nog even te gebruiken als babykamer. Een uitgelezen kans voor mij om een duurzame kinderkamer te ontwerpen. In deze blog vertel ik je over hoe ik te werk ging om een duurzame kinderkamer te realiseren en welke obstakels ik daarbij tegen kwam.

Eenpersoons- of peuterbed 
De eerste uitdaging was om een ontwerp te maken dat rekening hield met de verhoging die er in de kamer zou komen vanwege de trapopgang. Daarmee bleef er niet veel ruimte over voor een groter bed en kasten. Uiteindelijk kozen we voor een peuterbed. Een mooie overgang van zijn oude ledikant en de manier om het bed in de breedte van de kamer te kunnen plaatsen en zo wat meer plek te houden om hier ook te kunnen spelen. Ik vond een stoer bed op Marktplaats en met een nieuwe laag verf is het weer helemaal als nieuw.

Knusse kinderkamer  
Waar zijn kamer eerder een echte babykamer is, wilde ik deze kamer een meer volwassen gevoel geven. Met warmere kleuren om zo een knusse eigen plek te creëren waar hij straks ook zelf kan spelen. Omdat het een kleine kamer is, wilde ik geen grote kasten op de grond. Het werd een hangende kast, zodat zoveel mogelijk vloeroppervlak vrij blijft om te spelen. Een bijkomend voordeel is dat bij nachtelijke avonturen niet meteen alle kleding uit de kast kan worden getrokken. Het speelgoed is wel binnen handbereik in een krat dat onder zijn bed kan worden geschoven. En de verhoging is een heerlijke leeshoek met een op maat gemaakte boekenbak waar hij zelf zijn leesboek uit kan kiezen.

Moodboard
Voordat ik begon met de make-over, maakte ik eerst een moodboard. Hetzelfde als ik ook te werk ga bij het maken van mijn interieuradviezen. Het geeft je houvast bij het kiezen van de kleuren, materialen en meubels. 

Het kleurenpalet voor deze kamer is terra aangevuld met fris grijs-groen en wit, met blauw accenten.



Voor de gekleurde muren koos ik voor Fairf, een duurzame verf op waterbasis zonder meetbare concentraties oplosmiddel, naast duurzaam ook een veilige keuze wanneer je zwanger gaat verven. De blauwe raambekleding zorgt voor een mooi kleurcontrast tegen de terra muur. Jammer genoeg was het treksysteem stuk en wordt voor maatwerk bij Kwantum het hele gordijn dan opnieuw gemaakt. Niet een heel duurzame keuze!

Boven Jonas bed bevestigde ik de Bracket wandplank van Hay. In het leeshoekje een op maat gemaakt rugkussen. Ook hier een tegenvaller, het kussen werd met de verkeerde stof geleverd. Gelukkig is alleen de hoes opnieuw gemaakt. Het marokkaanse kussen kochten we jaren terug op vakantie. Eerder had deze al een plek in onze slaapkamer. De boekenbak maakte ik op maat. Omdat het zo’n klein oppervlak is, gebruikte ik hiervoor een verf tester om zo verspilling te voorkomen. Het was even spannend, maar gelukkig kwam het precies uit! Het krukje van de Ikea - dat we al jaren hebben maar niet meer gebruikte - werd lichtgeel geschilderd voor de kamer. Zo kan Jonas op de verhoging klimmen en kan ik ook bij de bovenste spullen in de kast komen. De hanglamp komt van Kwantum en past door zijn gouden accent goed bij de kamer. De staande lamp hadden we ook al en kreeg hier met een minder fel peertje een nieuwe bestemming als nachtlamp. 

Styling
De alfabet poster paste gelukkig goed, want deze moest mee verhuizen van Jonas. De andere lijstjes hadden we al, maar kregen nu eindelijk weer een plekje om te hangen. Ter aanvulling kocht ik de Winged Beatle van Studio Roof. Ook de kleine kratjes, het krat onder Jonas bed en het opgezette kevertje hadden we al in huis.

Ik ben erg blij met het resultaat en belangrijker nog, Jonas voelt zich helemaal thuis. Het duurzaam inrichten bleek nog wel een uitdaging. Vooral tegenvallers met de stoffen, zowel het gordijn als het kussen moest opnieuw gemaakt. En ook de kasten waren tweedehands niet te vinden. Gelukkig waren er wel veel items die we konden hergebruiken en kon ik via Marktplaats een mooi bed vinden. 

Wil je nu zelf aan de slag met je interieur en het duurzaam aanpakken, waar moet je dan rekening mee houden? Tijdens het ontwerpen van het interieur voor Thuis Wageningen leerde ik dat hergebruik de beste vorm van verduurzaming is. 

Voor interieur misschien wat minder van toepassing is het delen of ruilen, die op de tweede plek komt. Al is het natuurlijk goed om na te denken over wat je echt nodig hebt en welke items je misschien ook kunt lenen. Tweedehands aanschaffen staat op de derde plek, nog altijd aanzienlijk beter dan het nieuw kopen. En hoewel ik erg hou van DIY projecten, komt deze helaas pas op de vierde plaats.